Política

El Parlament aprovarà el dia 20 la declaració en defensa de la immersió

CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC registren aquest matí el manifest de la cambra catalana

SI s'abstindrà en la votació perquè, al seu entendre, el fet que no aparegui la paraula “única” en la declaració “significa l'acatament” de l'acte del TSJC

El Parlament de Catalunya aprovarà, a la reunió de la Junta de Portaveus del 20 de setembre, una declaració conjunta on es defensa el model d'immersió lingüística a les escoles catalanes, amb els vots de CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC.

Els quatre grups parlamentaris van consensuar la redacció de la declaració divendres passat i estaven a l'espera de saber si els tres diputats de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) s'adherien a la iniciativa.

Finalment, CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC han registrat aquest matí la declaració a la cambra catalana, sense el concurs de SI, que demanava més contundència, ni de PP i Ciutadans, contraris al sistema d'immersió lingüística, han explicat fonts parlamentàries.

“El Parlament de Catalunya acorda mantenir la immersió lingüística en el sistema educatiu del nostre país, un model d'èxit i de cohesió social reconegut internacionalment i amb un amplíssim consens polític i social, de manera que la llengua catalana sigui la llengua vehicular en l'ensenyament”, diu el text.

En la declaració també s'emplaça al govern a mantenir el català com llengua vehicular i a “defensar als docents i els centres educatius en l'exercici dels seus drets i el compliment de les lleis”.

El Parlament insta també al govern a “recórrer davant els tribunals competents les decisions judicials que puguin danyar el model lingüístic de les escoles catalanes, recollit a la Llei d'Educació de Catalunya”.

Al final, els grups signants de la declaració no han acceptat l'esmena proposta per SI per deixar clar que el català ha de ser reconegut com “l'única” llengua vehicular de l'ensenyament.

Els impulsors de la declaració consideren que el text deixa meridianament clar que el català ha de ser “la” llengua vehicular i que no cal afegir res més perquè no hi ha equívocs possibles.

En canvi, el diputat de SI Uriel Bertran ha denunciat el “complex” de CiU, ERC i ICV-EUiA davant els socialistes, ha informat Solidaritat en un comunicat.

SI s'abstindrà en la votació perquè, al seu entendre, el fet que no aparegui la paraula “única” en la declaració “significa l'acatament” de l'acte del TSJC que obliga que el castellà sigui llengua vehicular amb el català.

En no ser un text acordat per unanimitat, no podrà ser presentat com a declaració institucional del Parlament per ser llegida com a tal davant el ple de la cambra.

Serà, per tant, aprovada com declaració de la Junta de Portaveus del Parlament a la reunió de la setmana que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Boye denuncia Llarena al CGPJ pel “retard injustificat” en la tramitació dels recursos per amnistiar Puigdemont

barcelona
Política

Batlle aposta per “eliminar” de Ciutat Vella les activitats que “no aporten res”

Barcelona
política

Ferran Pedret, nou president del grup parlamentari del PSC

barcelona
política

Junts demana explicacions a Illa sobre els casos de “nepotisme”

barcelona
guerra a gaza

Blinken avisa que aquesta potser és l’última oportunitat per assolir una treva

Barcelona
Estats Units

La convenció de Kamala Harris

Los Ángeles
Jordi Parent
Alcalde d’Olesa de Montserrat (ERC)

“Un dia la reivindicació del Montserratí es pot revifar”

Olesa de Montserrat
Fernando Vicente
Cap de l’oposició a Olesa de Montserrat (PSC)

“Veient com està governant, amb aquest alcalde, no hi pactaríem”

Olesa de Montserrat

L’any convuls del ‘nou’ Bloc Olesà

Olesa de Montserrat