Societat

L'OMS adverteix ara que la carn de porc infectat per la nova grip podria contenir el virus

Després d'assegurar que els vetos a la importació no calien, ara l'OMS sosté que existeix la possibilitat que el virus sobrevisqui a la congelació i estigui present en la carn descongelada

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit avui que la carn de porcs infectats per la nova grip o grip A (H1N1) no ha d'utilitzar-se per al consum humà davant de la possibilitat que contingui el virus. A més, l'OMS ha avançat que s'està treballant per marcar les pautes amb les quals protegir els treballadors del sector porcí.

"La carn de porcs malalts o porcs trobats morts no hauria de processar-se o utilitzar-se per a consum humà sota cap circumstància", ha afirmat ara el director del departament de seguretat alimentària, zoonosi i malalties transmeses per aliments de l'OMS, Jorgen Shlundt.

Prèviament, tant l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) com l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) havien assegurat que els vetos d'importació no calien perquè la malaltia no es transmetia per aliments i no havia estat identificada en teixits d'animals morts.

Tot i aquestes consideracions, l'OMS sosté que existeix la possibilitat que el virus sobrevisqui a la congelació i estigui present en la carn descongelada, així com en la sang.

Shlundt ha matisat que no hi ha disponibles dades "sobre la supervivència de la grip A(H1N1) en la carn o dades sobre la dosi infecciosa per a les persones" i ha reconegut que no es coneix la probabilitat que la carn d'un porc encomanat es vegi igualment infectada.

"Tot i això, recomanem en general que les persones involucrades en activitats en què poden entrar en contacte amb grans quantitats de sang i secrecions (...) vesteixin l'equip protector adequat", ha suggerit.

Limitar importacions

La propagació global de la nova grip està portant molts països a limitar les importacions de porc. Vint governs han imposat vetos d'importació de porcs vius i carn dels països afectats per prevenir l'exposició al virus. En aquest sentit, Rússia va anunciar fa dos dies la imposició del veto a la importació de carn de porc i productes derivats procedents d'Espanya.

La preocupació ha augmentat en saber-se que un home va encomanar una baconada de porcs al Canadà després de tornar de Mèxic. Aquest cas va avivar la por que el virus es torni més virulent en la seva transmissió d'una espècie a una altra.

Mentrestant, el cap del servei veterinari de la FAO ha precisat que el nou virus "no contamina fàcilment els humans i té una patogenicitat molt baixa tant per a humans com per a porcs".

L'OMS xifra en 1.658 els casos d'afectats per la grip A, distribuïts en 23 països i en 30 els morts a causa de la malaltia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.