Cultura

Homenatges a Jackson arreu del planeta

Els fans d'arreu del món ploren la mort del cantant. Al dol s'hi sumen alguns negocis que intenten treure partit d'aquesta notícia planetària

Molts cops s'afirma que quan mort una estrella neix el mite. No és el cas de Michael Jackson. Ell era un mite en vida. Havia aconseguit allò que cap altre astre de la música pop internacional havia arribat a imaginar. La pena i la commoció que aquest divendres creuen el planeta de punta a punta demostren que el rei del Pop s'havia guanyat el títol molt abans que una mort prematura l'hagi situat en l'olimp de les llegendes artístiques americanes.

El primer símptoma ha aparegut a la xarxa. Més de 30.000 comentaris es van publicar a internet arran de la mort. Els internautes no van dubtar en deixar la seva empremta per expressar el condol a la figura de Michael Jackson. En els primers moments, 57.000 cerques a Google s'interessaven per confirmar si era certa o no la notícia que la nit de dijous a les 23:30 va saltar sense que ningú se l'esperés. Passats els primers moments, van canviar el rumb per especular i debatre els motius de la mort.

Fins i tot la Wikipèdia, ha afegit un nou ítem a la biografia de Jackson per explicar els seus últims dies i les circumstàncies que, fins ara, es coneixen del decés.

Negoci enmig del dol
Aquest també és el moment en què la devoció, l'homenatge i l'oportunitat de fer calaix es confonen en totes i cadascuna de les accions que es porten a terme. El museu Madamme Tussaud de Berlin ja ha col·locat la figura de cera de l'artista al pati d'entrada a l'edifici. Al costat, hi ha situat un llibre on els fans poden deixar escrits els missatges de condolença. Aquesta acció l'ha repetit el museu de cera de Madrid, que també ha posat l'estàtua de l'artista en un lloc destacat.

Els cafès Hard Rock de tot el planeta s'han convertit també en punt de trobada per a molts fans que volen aplegar-se per compartir el dolor. A la capital de l'Estat espanyol, ja està prevista una concentració convocada per internet a les nou del vespre. Els seguidors del cantant hi portaran regals per deixar constància de la seva admiració per l'artista.

Fins i tot a les presons
Però els moviments populars per expressar el lament per la pèrdua d'aquest referent cultural són extensos i variats. Potser el més pintoresc és el d'una presó de Filipines on està tancat l'imitador més famós de Jackson. El vídeo que va enregistrar mentre l'imitava en un festival dins del penal va creuar el món gràcies a Youtube, amb més de 23 milions de reproduccions. Un transexual empresonat també allí, feia de la núvia zombi que acompanyava Jackson en el clip de Thriller.

Concentracions
També al sudest asiàtic hi ha hagut moltes mostres de patiment. A Malàisia s'ha posat en venda una llet de soja que porta per nom el de la cançó Black or White. Els fans malais han aprofitat per retreure al govern que prohibís una actuació de l'artista l'any 1996, perquè feia uns balls que l'executiu va considerar massa provocadors.

Als Estats Units hi ha molts punts d'atenció per als fans. Des de la casa on va viure la seva gairebé inexistent  infantesa, a Indiana, fins l'hospital o altres places imprescindibles com Times Square, a la ciutat de Nova York, són punts de trobada per a seguidors. Allí s'abracen i es lamenten perquè la desaparició de l'artista és la pitjor notícia ara que pensaven que estava a punt de resorgir. Aquestes mateixes concentracions s'han repetit des d'Austràlia i Nova Zelanda fins al Japó, passant per la Xina i diversos països d'Europa.

Negocis que van i venen
Però entre tantes mostres de condol hi ha hagut també conseqüències econòmiques amb xifres molt elevades. Al Regne Unit ja s'han disparat les vendes dels àlbums del solista. En conèixer-se la notícia, la majoria de botigues de música de la capital britànica ja han col·locat en llocs destacats la discografia del rei del Pop.

D'altra banda, es calcula que amb la mort de l'artista AEG Live, que volia organitzar els concerts de Jackson a Londres, pot arribar a perdre més de 340 milions d'euros. El preu de les entrades que ara haurà de retornar aquesta empresa d'espectacles és elevat i en la revenda s'havien venut per més de mil euros cadascuna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.