Economia

Fornesa deixarà pas a Fainé en la presidència de La Caixa i s'ocuparà del 'holding' borsari

Aquesta nova situació suposaria de fet una bicefàlia en la cúpula de la primera caixa d'estalvis de l'Estat espanyol

La Caixa ultima el disseny de l'estructura directiva del seu holding d'empreses participades, el qual presidirà Ricard Fornesa, fet que deixaria obert el camí perquè, a finals d'aquest any, el director general, Isidre Fainé, pogués assumir la presidència de la primera caixa d'estalvis de l'Estat espanyol.

Fonts financeres han explicat a l'agència Efe que aquest relleu va ser notificat per La Caixa en una reunió feta a principis de maig en la qual van participar el mateix Ricard Fornesa, Isidre Fainé, el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d'Economia, Antoni Castells. La presència del govern en aquesta reunió s'explica perquè és el responsable de la tutela de les caixes d'estalvis.

Portaveus de La Caixa van declinar fer declaracions sobre aquestes informacions, però en els cercles financers s'espera un primer pas que podria succeir pròximament. Aquest pas consistiria en l'entrada d'Isidre Fainé en el consell d'administració de La Caixa, ja que cal ser al consell per ser nomenat president. El nomenament es faria en una assemblea extraordinària de l'entitat d'estalvis que s'hauria de fer abans de finals d'any.

Dijous que ve se celebra l'assemblea ordinària de l'entitat, i el mateix dia es reunirà el seu consell d'administració. En principi està previst que s'aprovi la sortida del holding que reuneix les empreses participades al mercat borsari.

Les fonts consultades per l'agència Efe asseguren que amb aquest relleu Ricard Fornesa i Isidre Fainé marquen els temps d'una estratègia que intenta avançar-se per evitar que futurs girs electorals poguessin polititzar els nomenaments de l'entitat.

Compromisos
Entre els compromisos assolits hi ha que La Caixa no impulsarà operacions corporatives de Gas Natural sense el suport de Repsol, amb la qual cosa se segueix donant suport al president de la companyia energètica, Antoni Brufau, segons assenyalen en aquest punt les fonts financeres consultades per l'agència.

La nova situació suposaria de fet una bicefàlia en la primera caixa d'estalvis de l'Estat espanyol, ja que Fainé passaria a presidir La Caixa mentre que Fornesa assumiria la presidència del holding borsari, un fet natural, ja que és president de la societat Caixaholding.

El nou holding cotitzat era la vuitena empresa de l'Íbex, amb una capitalització a l'entorn dels 20.000 milions d'euros. Algunes de les empreses que formen part d'aquest holding són Repsol, Telefónica, Abertis i Gas Natural. A més, el holding té plans de gran dimensió econòmica, com ara l'adquisició de bancs a Europa. Aquestes operacions formarien part d'un pla d'internacionalització de l'entitat d'estalvis, similar a la que tenen altres del sector.

Abans d'aquesta decisió, Fornesa hauria de deixar la presidència de La Caixa la primavera de l'any 2009, tal com estableix la llei de caixes de Catalunya. Ara bé, la presidència del holding, en cotitzar en la borsa, queda fora d'aquesta classe de limitacions.

Sense barreres
De la mateixa manera, un cop que sigui president Isidre Fainé, evitarà les barreres legals que impedeix que segueixi sent director general de la Caixa més enllà dels 65 anys, tal com estipula l'actual normativa.

El relleu de la presidència es farà efectiu quan el holding surti a la borsa, fet que està previst que passi entre l'octubre i desembre d'aquest any, segons les fonts financeres.

Substitut
Per substituir Isidre Fainé com a director general de La Caixa ja s'ha contactat amb diferents directius de banca. Segons fonts coneixedors del procés, el nom del candidat triat es podria fer públic aquesta mateixa setmana.

L'arribada d'un nou director general extern mantindrà els actuals equilibris en la cúpula de l'entitat, amb l'actual esquema de tres directors generals adjunts: Antoni Massanell, per a les àrees de tecnologia, banca electrònica i serveis bancaris; Tomàs Muniesa, per a assegurances, tresoreria i recursos humans, i Marcel·lí Armenter, que dirigeix l'estratègia de participades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.