Economia

L'FMI carrega contra el BCE i exigeix un "contrapès polític"

Mercats

El director general del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, s'ha sumat a les crítiques recurrents sobre l'extrema fortalesa de l'euro.
Strauss-Kahn considera que el Banc Central Europeu (BCE) és el culpable de l'actual desordre monetari, pel fet que es preocupa de frenar la inflació però no d'afavorir el creixement econòmic.

"El problema de l'euro és que el BCE és massa poderós", ha explicat en una entrevista al diari Le Monde. "No té cap contrapès polític en la persona d'un autèntic ministre europeu de Finances, que estaria a càrrec del creixement", ha expressat Strauss-Kahn a pocs dies de la pròxima reunió del BCE, que tindrà lloc dijous a Brussel·les. Probablement, el banc mantindrà els tipus d'interès en el 4%.

Moneda sobrevalorada
Strauss-Kahn, que va ser ministre francès de Finances entre 1997 i 2000, ha insinuat que és favorable a una devaluació de la moneda, que ahir va superar un nou rècord en tocar els 1,5275 dòlars. "L'euro està sobrevalorat; el iuan i el ien estan subvalorats i el dòlar es troba entre tots dos", ha expressat.

Strauss-Kahn ha saludat la decisió de la Xina de devaluar el iuan per ajustar-lo al seu valor real, però ha advertit que "el retorn a l'equilibri no depèn d'una sola moneda", en un subtil atac al BCE.

Respecte a l'acceleració de la inflació des de finals de novembre, que ha provocat alces en els preus de més del 60% en alguns països africans, Strauss-Kahn s'ha mostrat contrari a lluitar contra les pujades amb una política monetària restrictiva.

El comissari econòmic de la UE, Joaquín Almunia, s'ha desvinculat de les crítiques, tot considerant que el BCE fa "molt bona feina". Per la seva banda, el vicepresident segon del govern central, Pedro Solbes, ha recordat que la cotització de les monedes ha de reflectir la realitat de la seva àrea econòmica i el valor de l'euro reflecteix "més o menys" la situació d'Europa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.