Política

Karadzic afirma davant del Tribunal de l'Haia que va pactar la seva retirada de la vida pública amb els EUA

Radovan Karadzic ha afirmat aquest dijous durant la lectura de càrrecs al Tribunal Penal Internacional per a l'ex Ioguslàvia (TPII) que va pactar la seva retirada de la vida pública amb el negociador americà, Richard Holdbrooke, durant les converses de Dayton que l'any 1995 van posar fi a la guerra de Bòsnia. Segons ha explicat Karadzic, Holdbrooke va dir que "ell també compliria amb les seves obligacions" si l'exlíder serbo-bosnià es retirava de la vida pública. La família de Karadzic ha afirmat en repetides vegades que Holdbrooke va prometre a Karadzic que no el lliurarien al TPII si es retirava de la seva vida pública i, fins i tot, literària. Els Estats Units sempre han negat l'existència d'aquest pacte.

Segons la portaveu de l'exfiscal del TPII, Carla del Ponte, el pacte explicaria que els soldats de l'OTAN a Bòsnia no arrestessin Karadzic abans de l'any 1997 i que hagi viscut sense ser detingut des de 1995 a Pale, capital autoproclamada de la república sèrbia a Bòsnia.

Radovan Karadzic ha denunciat les irregularitats en el seu procés d'arribada al tribunal, des que va ser arrestat a Belgrad fins arribar al centre de detenció de l'ONU. Ha explicat que va ser retingut a la capital sèrbia durant tres dies a un "lloc desconegut", on no se li van llegir els seus drets ni van deixar-li fer cap trucada telefònica als seus familiars i amics. "No intento qüestionar la validesa d'aquest tribunal, més aviat té a veure amb la forma com em van portar aquí", ha conclòs. També ha dit diverses vegades que tem que "uns pistolers" el matin un cop es trobi fora de l'edifici del tribunal.

L'exlíder serbo-bosnià no s'ha declarat ni culpable ni innocent en la primera compareixença del TPII i ha demanat més temps per estudiar els càrrecs a quals se l'imputen, amb un plaç màxim de 30 dies. Durant la compareixença, el fiscal en cap, Serge Brammertz, ha confirmat que la fiscalia presentarà una nova acusació contra Karadzic. Per tant, l'exlíder serbo-bosnià tindrà una nova possibilitat de declarar-se culpable o innocent i de presentar al·legacions.

Karadzic ha presentat, al final de la sessió, un document de quatre pàgines on exposa les seves al·legacions, encara que el jutge ha aclarit que aquestes no afecten al procés judicial en què Radovan Karadzic està acusat de genocidi amb complicitat, crims contra la humanitat i crims de guerra comesos durant la guerra de Bòsnia.

La següent compareixença de Radovan Karadzic davant el TPII serà el 29 d'agost a un quart de tres de la tarda a l'Haia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.