Política

Montilla defensa aplicar la retallada de Zapatero, amb els socis en contra

ICV ataca la rebaixa del sous a funcionaris anunciada per Castells. ERC reclama no caure "en mesures mimètiques". Mas diu al president que si no hagués contractat tants càrrecs ara no hauria de retallar salaris

El president José Montilla ha defensat aquesta tarda aplicar a Catalunya la retallada que ha anunciat el president José Luis Rodríguez Zapatero, amb els altres dos socis del tripartit obertament en contra. Montilla ha avalat les mesures anunciades tres hores abans pel conseller Antoni Castells, mentre ERC i ICV han aprofitat la sessió de control per marcar-hi distàncies. Ara per ara està clar que les mesures d'estalvi només compten amb el suport del PSC, i amb una hostilitat frontal dels ecosocialistes.

La portaveu d'ICV, Dolors Camats, no ha dubtat a carregar amb duresa contra la decisió de Castells de retallar el sou a funcionaris, situant-se en un escenari d'oposició. "L'empleat públic és el garant dels serveis que presta l'administració i la seva qualitat. I segur que altres retribucions públiques van abans que la dels mestres", ha argumentat. Camats ha secundat fil per randa les crítiques dels sindicats, amb la incògnita a partir d'ara de si ICV donarà suport a les protestes que aquests puguin convocar contra el govern central o el català. "S'han pres mesures que afecten gairebé en exclusiva els sectors més febles i les classes populars", ha afegit. 

La portaveu republicana Anna Simó també ha mostrat recel cap a les mesures que s'estan anunciant, i ha demanat temps per valorar-les. "No s'ha d'acceptar un tràgala, ni mesures mimètiques", ha reclamat, mentre insistia que es mantinguin les inversions. Ha contrastat la seva intervenció amb el fet que Castells al matí ja anunciava fins i tot quins impostos s'apujaran i que ordenarà estalvi en l'administració i congelar polítiques del govern. 

Montilla ha reaccionat a la defensiva davant dels socis, justificant la retallada a l'administració catalana pel fet que és una decisió que dicta la UE. "Si la Generalitat no recapta prou, ha d'acudir als mercats i això té les seves regles", ha afegit. Segons el president, intentarà que la disposició addicional de l'Estatut sobre inversions de l'Estat a Catalunya no quedi afectada, tot i que algunes obres "seran reprogramades" i s'haurà de negociar. Ha mantingut un punt d'ambigüïtat.

El líder de CiU, Artur Mas, ha culpat el mateix govern tripartit de la retallada de sous a funcionaris, perquè al seu entendre ha fitxat massa càrrecs al llarg de la legislatura. "Si Zapatero actua perquè la UE li ho mana, vostè actuarà perquè el govern d'Espanya se li ha anticipat", ha afegit. El popular Daniel Sirera ha demanat la supressió d'algunes conselleries, i que, en cas contrari, Montilla convoqui eleccions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.