Societat

baix penedès

la polèmica del ‘top manta'

El Vendrell acusa el govern i l'Estat d'incomplir la llei

L'alcalde, Benet Jané (CiU), assegura que són les altres administracions les que “giren la cara” davant de la venda ambulant il·legal

Afirma que altres municipis fa anys que pacten amb els venedors

Després de rebre una allau de crítiques pel polèmic pacte amb els venedors ambulants il·legals, l'alcalde del Vendrell, Benet Jané (CiU), va respondre ahir assenyalant els que considera que són els màxims responsables del conflicte: el govern de la Generalitat i l'administració de l'Estat. Jané, que va ser acusat la setmana passat d'haver incorregut en un delicte de prevaricació, va retreure que “qui té les competències no faci complir la llei”, en referència als executius català i espanyol.

No hi ha prou agents

Així, Jané va incidir en el fet que l'única competència de l'Ajuntament a l'hora de gestionar el problema del top manta és la “regulació” d'aquesta venda ambulant, mentre que la venda de productes falsificats i la situació irregular dels immigrants són competències de les administracions superiors. “La policia municipal ha de deixar de fer la seva feina, deixant desatès la resta del municipi, per assumir les tasques dels Mossos d'Esquadra o de la Policía Nacional?”, es va preguntar Jané. De fet, l'Ajuntament va subratllar que la seva plantilla policial no té prou capacitat per assumir el control d'un fenomen que, durant l'estiu passat, va provocar la concentració de més de 350 venedors ambulants al passeig marítim de Coma-ruga. “Tenim 107 agents en total, cosa que ens permet tenir al mateix temps vint policies com a molt als carrers”, va argumentar Jané, que va denunciar el poc suport rebut de les altres administracions. “Nosaltres plantegem el problema, i ells giren la cara”, va lamentar.

No es cobrarà cap taxa

El consistori vendrellenc també va considerar insostenible la situació de pressió policial viscuda l'estiu passat. “Hem decidit evitar el conflicte, i posar fi d'aquesta manera a un problema de convivència greu en un espai on la gent va a passejar”, va explicar Jané, que va reconèixer que les campanyes de sensibilització que s'havien fet en temporades anteriors “no han donat cap resultat”. “Sabem que és una mesura poc ortodoxa i fàcilment criticable per l'oposició, però creiem que és l'adequada”, va sentenciar Jané. L'alcalde del Vendrell també va dir que se sent “assenyalat”, i va afegir-hi que “altres municipis apliquen la mateixa solució des de fa anys”, tot i que no va voler concretar quins.

L'Ajuntament del Vendrell ja ha descartat cobrar cap taxa als venedors ambulants il·legals, com sí que es va plantejar inicialment. “Llavors sí que seria prevaricació”, va dir Jané, que entén el malestar dels botiguers, per als quals l'acord és injust. Jané va explicar que l'acord per al trasllat dels venedors de top manta a segona línia de mar funciona bé: “No hi ha hagut efecte crida”.

LA FRASE

“Per quin motiu les altres administracions no exerceixen les seves competències al Vendrell?
Benet Jané
alcalde del Vendrell (CiU)

LA XIFRA

107
agents
formen el cos de policia local del Vendrell. Al passeig, s'hi han concentrat més de 350 venedors.

Els comerciants presenten una queixa formal

El pacte dels ajuntaments del Vendrell i Calafell amb els venedors de top manta per retirar-los de primera línia de mar o de les zones de més concentració comercial, a canvi de la permissivitat policial, continua provocant les queixes del sector comercial. El Centre d'Iniciatives Turístiques (CIT) del Vendrell i l'agrupació comercial Fòrum Calafell van anunciar ahir que presentaran una queixa formal a tots dos consistoris per reclamar que es revoqui la cessió d'espais per a aquest tipus d'activitat, ja que consideren que la mesura adoptada vulnera la llei. Tot i el “clar greuge comparatiu” que aquest acord representa per a ells, les dues entitats reconeixen que amb els recursos de què disposen els dos ajuntaments “no serà possible trobar la solució desitjada” al problema de la venda ambulant, i reclamen més implicació de les altres administracions. Així, tant el CIT com Fòrum Calafell es mostren partidaris de la posada en marxa d'una taula de treball amb tots els actors implicats per eradicar la situació, tal com ja havia demanat públicament la setmana passada l'alcalde de Calafell, Jordi Sánchez.

Malgrat tot, les dues entitats van anunciar que col·laboraran amb la iniciativa de la Confederació Catalana de Comerç (CCC) d'estudiar una possible denúncia per prevaricació contra els dos consistoris del Baix Penedès.

El grup de CiU a Calafell també s'ha afegit recentment a les crítiques. El partit va considerar que la mesura només beneficiarà “les màfies i les xarxes de falsificació”, i va alertar l'acord podria comportar un “efecte crida”. CiU també va demanar als governs català i espanyol que assumeixin les seves competències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.