Sense - Avui

Què voten els famosos?

Pot ser que tinguin més diners, més glamur i més fama que la resta de nord-americans però els famosos s’enfronten al mateix dilema que la resta del país. Clinton o Obama? No és que ens oblidem del republicà John McCain, però el cert és que són els candidats demòcrates els que es reparteixen els vots –i els diners– de Hollywood. Sarah Jessica Parker va expressar el mes passat la reflexió més complexa en dir que si Hillary cau se sentirà defraudada –“ha fet una feina magnífica a Nova York”–, però alhora molt feliç per Obama. I és que “ser demòcrata és ara molt interessant”.

Entre els seguidors clars d’Obama hi ha els actors Robert De Niro, Sean Penn, Will Smith, Eddy Murphy, Matt Damon i George Clonney, tot i que aquest diu que ho és des de la rereguarda, ja que no vol que el seu suport pugui ser contraproduent.

També li donen suport les actrius Halle Berry, Susan Sarandon, Sharon Stone, Jennifer Aniston i Scarlett Johansson, que fins i tot va protagonitzar el popular vídeo musical Yes we can donant-li suport. I, parlant de música, Bruce Springsteen, que es resistia a triar, ha sigut un dels últims en posicionar-se al costat d’Obama. Ho ha fet perquè el senador “ha inspirat molta gent” amb la idea de reduir la distància entre el somni americà i la realitat.

I si Obama té a la joveníssima Johansson, Hillary compta amb el veterà Jack Nicholson, que també va protagonitzar un vídeo. I és que la senadora és l’experiència i el senador, el canvi. Ella el PC i ell el Mac. Altres actors que voten pel PC són Tom Hanks, Elizabeth Taylor, Barbra Streissand, Danny DeVito, les hispanes Eva Longoria i America Ferrera, Melanie Griffith i Glenn Close, que va donar 2.300 dòlars. A la seva campanya també s’hi han sumat directors com Spielberg o Michael Moore, dissenyadors com Calvin Klein, i Elton John, que fins i tot li va fer un concert per recaptar fons.

Tenir cares famoses als mítings ajuda. L’aparició de la reina de la televisió Oprah Winfrey amb Barack Obama va ser tot un cop d’efecte. Però, en canvi, als republicans Mike Huckabee i Rudy Giuliani no els va servir de res fer gala del suport de Chuck Norris i John Voight, respectivament. Potser es van equivocar de companys d’escenari.
A més de captar vots, els famosos també són una important font de finançament. Les contribucions tenen un límit de 4.600 dòlars per candidat per garantir que els diners es reparteixin una mica entre tots. Aportar dòlars a les arques de més d’un candidat o partit és habitual. L’actriu Rosie O’Donnell, per exemple, va donar diners a les campanyes de quatre demòcrates: Clinton, Obama i els ja retirats Bill Richardson i John Edwards. A aquest últim també li donaven suport els actors Kevin Bacon i Tim Robbins.

Entre els que no s’acaben de decidir entre Obama i Clinton i han donat diners a tots dos hi ha Tobey Maguire, Ben Stiller, Paul Newman o la dona de Tom Hanks, Rita Wilson. Com calia esperar, tampoc hi ha unanimitat a casa dels Schwarzenegger. L’actor i governador de Califòrnia dóna suport al republicà McCain, mentre que Maria Shriver aposta, com tots els Kennedy, per Obama.

Els demòcrates guanyen per golejada els republicans a l’hora d’atreure famosos, però McCain també en té algun, com Tom Selleck o Sylvester Stallone. Altres simpatitzants republicans són Mel Gibson, Robert Duvall –que donava suport a la candidatura de Giuliani–, Clint Eastwood i Adam Sandle.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.