Política

Obama suma tres noves victòries

Eleccions als EUA

Barack Obama continua la trajectòria imparable en les primàries que han de decidir el candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units. Aquesta matinada, Obama s'ha imposat als Estats de Virgínia, Maryland i el districte de Colúmbia (on hi ha la capital, Washington), amb força diferència respecte a la seva rival, Hillary Clinton.
A Virgínia, Barack ha sumat un 64% dels sufragis; Hillary, només un 35%. A Maryland, un 59%, enfront del 37%. I al districte de Colúmbia, on la diferència ha sigut més abismal: 75% enfront del 24% de l'exprimera dama.

Així doncs, Hillary Clinton, la gran derrotada al bàndol demòcrata, ha hagut d'afegir la setena derrota consecutiva a la seva carrera cap a la Casa Blanca i ha vist com el seu rival ja l'ha superat en nombre de delegats. Ara diposita totes les esperances en les primàries dels Estats de Texas i Ohio. Ara bé, després de la destitució de la cap de campanya, hi ha hagut una nova baixa a les files de Clinton, la del subdirector de campanya, Mike Henry.

Al camp republicà, John McCain, que ha guanyat als Estats del Potomac, ha fet un pas de gegant cap a la nominació, i ha deixat enrere el candidat Huckabee.

Tot i ser capital dels Estats Units i seu del Congrés i el govern, Washington DC, en ser un districte federal i no un Estat, decideix poc quan es tracta d’unes eleccions. Però en una cursa tan ajustada, qualsevol primària, per pocs delegats que s'hi reparteixin, s’ha convertit en una cita clau i les d’ahir a Maryland i Virgínia, a més de Washington, no són una excepció.

Aquestes tres cites electorals, en què hi ha en joc 168 delegats i que han sigut batejades com les “primàries del Potomac” pel riu que separa aquests Estats, arriben en el millor moment per al demòcrata Barack Obama, que, després de cinc victòries consecutives, té el vent a favor i ahir va repetir l’èxit a Washington DC i Virgínia, on es va imposar a Hillary per una diferència de més de vint punts, segons les projeccions dels mitjans nord-americans.

El contundent triomf en aquests Estats li permet ampliar l’avantatge sobre la seva rival, Hillary Clinton, en el duel en nombre de delegats que mantenen.

Hispans amb Hillary
Tot i que Obama transcendeix estereotips racials, els afroamericans s’han revelat com un electorat lleial, igual que els hispans amb Hillary, i ahir esperava repetir victòria a Washington DC, on un 60% de la població és afroamericana. Hillary ha fet canvis en la direcció de la seva campanya per frenar l’efecte Obama, però el seu equip ja reconeixia que el senador d’Illinois és el més ben posicionat per guanyar, també al Potomac, i assumien que la senadora podria no guanyar cap primària fins al 4 de març, a Texas i Ohio.

De fet, un dels superdelegats –figura que pot ajudar a decidir la nominació si l’empat es manté fins a la convenció– declarava ahir al diari The New York Times que, si Hillary no guanya allà amb prou avantatge, ja pot abandonar la cursa. Els superdelegats estan sent festejats pels dos candidats.

Obama vol que votin pel candidat que més vots populars tingui, cosa que l’afavoriria a ell, i Hillary vol que siguin independents i votin per qui vulguin, ja que els superdelegats són alts càrrecs del partit, i la senadora té, a priori, el suport de l’establishment. Hillary esgrimeix que ella és la candidata més preparada per batre el rival republicà, que tot apunta que serà el senador d’Arizona John McCain.

Les enquestes
Però les enquestes no diuen el mateix i mostren un empat en un hipotètic duel Hillary-McCain mentre que Obama guanyaria. Com cada cop que s’apropava una cita clau, Clinton utilitzava ahir la carta de l’emotivitat per atraure l’electorat. No va plorar, però sí que va enviar un àlbum virtual dels millors moments de la campanya i dedicatòries dels votants.

Per la seva banda, el republicà John McCain ha guanyat per una estreta diferència a Virgínia –Mike Huckabee l'hi ha posat difícil– i s'ha imposat també a Maryland, tot i que encara no hi ha dades de l'enfrontament republicà a la capital del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona