Política

Obama guanya a Carolina del Sud per un ampli avantatge

Eleccions als EUA

Les primàries de Carolina del Sud són les primeres que es feien en un estat del sud dels EUA i les primeres on la qüestió racial era determinant. La meitat dels 300.000 electors demòcrates són afroamericans i els candidats Barack Obama i Hillary Clinton han estat competint feroçment per fer seu aquest vot. Ha estat, però, el senador d'Illinois, que aspira a ser el primer president negre, qui millor se n'ha sortit, ja que s'ha imposat a Carolina del Sud per un ampli avantatge.
Les primeres dades, encara per tancar, donen la victòria a Obama amb un 54% dels vots mentre la senadora de Nova York es col·loca en segon lloc, amb un 27% i John Edwards tercer, amb el 19%.

Hillary Clinton no era a Carolina del Sud quan es van donar a conèixer aquests resultats, un senyal que ja tenia clar que no guanyaria. De fet, fa dies que havia optat per fer campanya en altres Estats, especialment aquells que el 5 de febrer, el Superdimarts, celebraran primàries.

Per Obama, després de dues derrotes consecutives, a Nou Hampshire i a Nevada, era vital una victòria per arribar al Superdimarts amb possibilitats reals de guanyar, ja que, si no, hauria perdut momentum (impuls) que va obtenir a Iowa.

Segons les enquestes, més de la meitat dels afroamericans votaven per ell atrets per la possibilitat del primer president negre, demostrant que Obama, que acostuma a obtenir bons resultats entre els joves, els independents i les classes altes, també pot atraure les bases. En canvi, el suport dels blancs de l'Estat queia bruscament, una tendència que si es manté podria ser un problema en el futur.

Dur enfrontament
Les primàries de Carolina del Sud també seran recordades pel dur enfrontament que han mantingut Hillary i Obama. Arribaven a les primàries després d'una setmana d'atacs i retrets mutus en què també ha tingut un paper rellevant l'expresident Bill Clinton, que s'ha quedat a l'Estat atacant el senador d'Illinois i intentant, sense èxit, rendibilitzar la seva popularitat entre els negres.

Després d'aquest agre capítol, els candidats han acordat rebaixar el to de les acusacions, i la mateixa Hillary va reconèixer que els atacs havien anat massa lluny.

El Partit Demòcrata està preocupat per les conseqüències que aquesta rivalitat pugui tenir en les eleccions del 4 de novembre. Els demòcrates temen que es fracturi el partit i el guanyador de les primàries sigui incapaç d'unir després a les dues faccions posant en risc la batalla per la Casa Blanca.

John Edwards no va aconseguir imposar-se al seu Estat natal, on es jugava el futur de la seva campanya. El seu discurs se centrava en captar el vot blanc, en què estava empatat amb Clinton, i es presentava com l'únic candidat que es preocupa dels problemes reals. Un missatge que no ha quallat a Carolina del Sud, tot i ser una de les poblacions més afectades per la crisi econòmica i amb una taxa d'atur superior a la mitjana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona