Política

Obama i Huckabee, guanyadors en primera votació per elegir els candidats presidencials a Iowa

Barack Obama ha donat avui el primer pas per guanyar la nominació presidencial demòcrata als Estats Units amb una victòria a Iowa, mentre que Mike Huckabee ha aconseguit un sorprenent repunt polític per vèncer el republicà Mitt Romney.

Obama, senador d'Illinois que busca ser el primer president afroamericà dels Estats Units, va guanyar la primera prova dels demòcrates rumb a la Casa Blanca en imposar-se a la senadora per Nova York, Hillary Clinton, i a l'exsenador de Carolina del Nord John Edwards, que es disputaven estretament el segon lloc. "Van dir que aquest dia mai arribaria, estem escollint la unitat sobre la divisió i enviant un poderós missatge que el canvi està arribant als Estats Units," va declarar Obama davant dels milers de partidaris que celebraven la victòria.

Caucus republicà
Les cadenes de televisió projectaven un fàcil triomf de Huckabee, un exgovernador d'Arkansas i un ministre baptista, malgrat que l'acomodat exgovernador de Massachusetts Romney havia gastat molt més que ell durant la campanya. "Aquesta nit el que hem vist és un nou dia en la política dels Estats Units," va assegurar Huckabee, al costat de l'actor Chuck Norris, als seus partidaris a Des Moines. "Aquesta nit demostrem que la política dels Estats Units encara està a les mans de gent com vostès," va afegir.

Per al guanyador a Iowa, el premi és una valuosa empenta i com a mínim una mica de calma temporal al primer lloc de la batalla per obtenir la nominació del seu partit per a l'elecció presidencial de novembre. Per tant, qui acabi en tercer lloc entre els demòcrates podria arribar malparat a l'elecció primària de dimarts a New Hampshire.

La campanya per a l'elecció del 2008 és la carrera presidencial més oberta en més de 50 anys, en què no hi ha un president o vicepresident buscant la nominació del seu partit.

La derrota va ser un fort cop per a Clinton, l'exprimera dama que fa pocs mesos era considerada per alguns qui segurament guanyaria la nominació. El resultat crea una tremenda pressió perquè canviï la seva campanya a New Hampshire en els pròxims cinc dies.

Carrera presidencial
El triomf d'Obama el converteix efectivament en el candidat a vèncer entre els demòcrates i una victòria la setmana que ve a New Hampshire podria donar-li un impuls gairebé imparable cap a la nominació. La pròxima gran disputa serà a Carolina del Sud, on més de la meitat dels votants són afroamericans.

Els votants d'Iowa van omplir els punts de reunió en més de 1.700 recintes a tot l'estat per declarar les seves preferències als caucus, que van iniciar la batalla estat per estat per elegir els candidats de l'elecció del 4 de novembre per reemplaçar el president George W. Bush.

Al caucus demòcrata, els votants van debatre les seves opcions i van intentar persuadir els seus veïns perquè canviessin de candidat, mentre que els republicans van emetre els seus vots poc després que el caucus hagués començat. Per als republicans, el triomf de Huckabee canvia una carrera on cap candidat ha pogut reclamar la condició de favorit.

Iowa representa potser la millor oportunitat perquè l'exgovernador d'Arkansas aconsegueixi un triomf. Huckabee s'enfrontarà a un escenari més difícil a New Hampshire, on hi ha menys evangèlics i els sondejos el mostren molt per endarrere de Romney i del senador per Arizona, John McCain. Romney, un exgovernador de Massachusetts que ha hagut de justificar la seva fe mormona durant la campanya, va llançar una agressiva campanya publicitària contra Huckabee i McCain en les últimes setmanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona