Economia

Clam per un pla antiinflació

IPC

Ni tan sols el manteniment dels tipus d'interès en un nivell per a molts massa alt està evitant que la inflació continuï disparant-se a Catalunya i Espanya. Davant les xifres del març, que han deixat l'IPC al Principat i al conjunt de l'Estat en un 4,5%, la taxa més alta des del 1995, agents socials i en general tota la classe política s'ha llançat a reclamar al govern central un pla urgent per frenar l' escalada.
Des de Foment s'ha insistit en la necessitat d'aplicar mesures per incrementar la competència en els serveis, reduir els costos de les primeres matèries i minimitzar els tràmits per a les empreses. Cecot, al seu torn, ha coincidit amb Pimec i Fepime en la preocupació per l'ascens imparable dels preus i va considerar que les propostes expressades pel president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, per reactivar l'economia "no són suficients" per desenvolupar l'activitat empresarial.

En aquest sentit, Cecot ha reiterat la seva reivindicació d'eliminar l'IAE, l'impost sobre el patrimoni i el de successions i donacions, a més d'altres incentius fiscals per desenvolupar la R+D+I.

Per la seva banda, els sindicats han afegit a les reivindicacions pendents l'exigència d'un pla concret per combatre la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. UGT, a més, ha defensat la creació d'un observatori de preus de Catalunya, anunciat pel de- partament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, que, entre d'altres funcions, "hauria d'exigir un control rigorós de la translació de l'augment del preu de les matèries primeres al consumidor".

Per CCOO, cal un canvi urgent en la política econòmica del govern, que "surti de la seva inacció" i "actuï sobre les causes de la inflació estructural, derivades en gran mesura de la manca de competència en el mercat interior". Això, pel sindicat liderat per Joan Coscubiela, provoca "l'existència d'elevats marges empresarials en determinats sectors, com els de la distribució i els serveis".

Vegara, numantí
Igualment, el secretari d'Estat d'Economia en funcions, David Vegara, es mantenia ahir ferm a assegurar que la tendència es capgirarà a l'abril i que a final d'any l'IPC vorejarà el 3%.

Amb això contradeia el pessimisme expressat recentment pel president del BCE, Jean-Claude Trichet, que dijous insistia que les tensions inflacionistes persistiran uns mesos més.

El repunt en la inflació del març es va deure, sobretot, al ja tradicional encariment dels carburants, sumat a les pujades en vestit i calçat, transport i hostaleria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida