Política

Bárcenas hauria cobrat més d'1,3 milions d'euros en suborns de la trama Gürtel

La policia conclou que la figura de l'extresorer el feia ser "un punt de referència i conèixer moltes persones que ocupaven responsabilitats a l'administració"

El sumari que ha aixecat parcialment el jutge Pedreira al Tribunal Superior de Justícia de Madrid en relació al cas Gürtel identifica "sense cap mena de dubte" a l'extresorer del Partit Popular i senador, Luis Bárcenas, que apareixia amb les inicials L.B a la caixa B del suposat líder de la trama, Francisco Correa.

Segons un responsable de la Brigada de Blanqueig de la Policia, "no pot pensar en cap altra persona", que pugui coincidir amb aquestes inicials. Segons aquest sumari, la trama va entregar 1.353.000 milions d'euros a Luis Bárcenas. La policia conclou que la figura de l'extresorer el feia ser "un punt de referència i conèixer moltes persones que ocupaven responsabilitats a l'administració".

El sumari recull les declaracions del cap de la secció segona de la Brigada de Blanqueig de Capitals de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) de la policia espanyola i d'un agent del mateix cos. "No hi ha una altra opció, fins ara mateix, que considerar que aquestes sigles corresponen efectivament a Luis Bárcenas", conclouen.

Les proves que els permeten arribar fins a aquesta conclusió son dues. El pen drive i una 'carpeta blava' que se li va intervenir al responsable financer de la trama, José Luis Izquierdo. En concret, al pen drive 'sistemàticament apareixien referències a una persona denominada de diferent manera, LBarc, LB o L.Bárcenas, en comptes similars que es repetien'. En el segon element, "la documentació trobada dins de la caixa, de la carpeta blava, caixa B, en què apareixia de manera més concreta quantitats desglossades".

Un altre informe d'aquesta mateixa unitat de la policia reitera l'associació de sigles amb el nom de l'extresorer i senador del Partit Popular. A la comptabilitat en negre d'aquesta trama, en un compte anomenat MasMaj.xls, es diu que les sortides es destinen a "entregues a responsables polítics" com Luis el cabrón, o sigui, Luis Bárcenas, ALV, Alberto López Viejo, exconseller d'Esports de la Comunitat de Madrid o Ginés López, exalcalde d'Arganda del Rey (Madrid).

Un altre funcionari de policia amb número 81.067 va declarar que "la figura de Luís Bárcenas, per la seva posició en l'organigrama de l'organització política, el feia ser un punt de referència i conèixer a moltes persones que ocupaven o anaven a ocupar responsabilitats en alguna administració i per tant el feia tenir capacitat d'influència sobre determinades persones que si tenien aquesta capacitat decisòria en processos d'adjudicació administrativa".

"Aquesta persona, en el seu moment i ara mateix té la capacitat decisòria dins de l'organigrama del PP, el que significa, que no es aliena a les persones a les que Francisco Correa tractava de captar per que li proporcionaren negoci, com així mateix ell manifesta, que era una persona que li proporcionava negoci i que en un moment donat va deixar de donar-lo i es queixa d'ella", explica l'agent sobre Bárcenas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.