Política

La policia prova el finançament irregular dels actes del PP valencià

En el sumari, s'assegura que els empresaris donaven diners que no s'ingressaven al compte corrent del partit. Segons l'informe, és el PP, "la persona de Ricardo Costa", exsecretari general d'aquest partit al País Valencià, el qual "actua com a canalitzador dels pagaments amb fons aliens al sistema financer"

Un informe policial que figura en el sumari del cas Gürtel conclou que va haver "finançament irregular" d'actes del PP valencià amb diners d'empresaris als quals se'ls adjudicava contractes "com a contraprestació als favors realitzats a la formació política",

Així ho assegura la Brigada de Blanqueig de Capitals de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia a l'informe, anomenat "Orange Market SL: sistema de facturació i finançament dels actes del Partit Popular del País Valencià", que figura a la part del sumari sobre la qual avui s'ha aixecat el secret. 

"Existeix un finançament d'actes del PP al País Valencià per part d'empresaris. Aquestes donacions finalistes de diners no s'ingressen en el compte corrent del partit", assenyala l'escrit. La Policia afegeix que "aquests empresaris tenen contractes vigents, presten serveis i realitzen obres per a les Administracions Públiques com a contraprestació als favors realitzats a la formació política, concretats en el pagament d'actes polítics".

Segons l'informe, és el PP, "la persona de Ricardo Costa", exsecretari general d'aquest partit al País Valencià, el qual "actua com a canalitzador dels pagaments amb fons aliens al sistema financer".

Així, les investigacions posen de manifest la "vinculació directa" d'Orange Market –la societat dirigida per Álvaro Pérez, "El Bigotes"– "amb responsables polítics del PP de València i dels òrgans de govern del País Valencià. 

La facturació d'Orange Market al PP valencià "és dual", és a dir, es realitza mitjançant una doble facturació: una real amb factura i el corresponent IVA "i una altra sense factura i sense reflex comptable, per tant sense repercutir el corresponent IVA". La primera facturació es denomina Alacant i "recull una part del cost real de l'esdeveniment", mentre que la resta "és facturat fora, sota la denominació Barcelona, en referència que s'ingressa a la caixa B". Les quantitats pendents de cobrament generen, en el primer cas, un deute anomenat "Deute Alacant" i, en el segon, "Deute Barcelona". Aquesta última, segons l'informe, se sufraga en part "amb aportacions directes d'empresaris", entre els quals se cita a responsables de les societats FACSA, Enrique Ortiz i Fills, PIAF, SEDESA i LUBASA. A més, "Deute Barcelona" també és paga "amb lliuraments directes de diners anotats a la caixa B d'Orange Market, que engrosseixen els fons B de la societat".

La policia també sosté que aquests procediments "tenen una persistència en el temps".

Els fons de la caixa B de la trama dirigida per Correa, es destinaven a pagar les despeses de funcionament de l'organització i a "lliuraments de diners que realitzen a responsables polítics o càrrecs directius del PP". Entre ells, el senador Luis Bárcenas, el diputat Jesús Merino, l'exeurodiputat Gerargo Galeote i els diputats a l'Assemblea de Madrid Alberto López Viejo, Benjamí Martín Vasco i Alfonso Bosch.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.