Política

Tren cap a Washington

EUA

El 1861, Abraham Lincoln va trigar dotze dies a arribar en tren a Washington per a la seva investidura presidencial. Barack Obama va emular ahir aquest viatge amb un recorregut en tren d'un dia, que el va portar des de Filadèlfia fins a la capital dels Estats Units, on dimarts serà investit president.

L'acompanyava el vicepresident electe Joe Biden, les seves respectives famílies, i una cinquantena de nord-americans. Abans de pujar al tren a l'estació de Filadèlfia, Obama va reconèixer que no serà fàcil solucionar tots els problemes que té el país, des de dues guerres fins a una crisi econòmica. "Hi ha reptes importants però no són de solució ràpida, hi haurà obstacles però hem de ser pacients". I va reclamar "la mateixa perseverança i idealisme dels pares fundadors" del país per solucionar-los. "El que es requereix és una nova Declaració d'Independència. No només en la nostra nació sinó en les nostres vides, independència de la ideologia i del pensament estret", va dir Obama a Filadèlfia, la ciutat on es va signar la Declaració d'Independència dels EUA el 1776. "Aquí comença el nostre viatge a Washington", va dir el que serà el 44è president nord-americà.

Quatre dies de celebració
Les seves paraules així com el viatge estaven plens de simbolisme. Es donava el tret de sortida a quatre dies de celebració per a la investidura del que serà el primer president negre de la història dels EUA.

Obama va insistir en el missatge d'unitat i canvi de tota la campanya. "Assegurem-nos que aquesta elecció no és el final del canvi dels EUA, sinó el principi", va assenyalar. El tren va fer parades en diversos punts del recorregut, que va ser seguit per nombrosos ciutadans, que malgrat les baixes temperatures no volien perdre's l'oportunitat de veure el seu futur president.

Obama i Biden seran rebuts avui a Washington amb un macroconcert al Memorial a Lincoln, on actuaran, entre d'altres, Bruce Springsteen, Bono o Shakira. S'espera que més de dos milions de persones es desplacin a la capital per seguir en directe la investidura presidencial.

Seguretat nacional
Es preveuen batre rècords d'assistència en la que serà una de les investidures "més obertes i accessibles de la història". Però això té un preu i els serveis secrets han desplegat un dispositiu de seguretat sense precedents en què participen més de 40.000 agents. Un esdeveniment que ha estat qualificat de "seguretat nacional". Es tancaran els ponts que accedeixen a Washington, es prohibirà l'accés als vehicles al centre i es tancaran algunes estacions de metro.

Tot i que no hi ha cap amenaça creïble, la ciutat està vigilada per més de 5.000 càmeres de seguretat, agents de paisà, franctiradors, patrulles per aire i hi haurà controls de seguretat exhaustius que generaran llargues cues. Tothom haurà de passar per les màquines de raigs X, des dels músics que participin a la desfilada fins als periodistes que cobreixin els actes.

Els ulls a Washington
El món tindrà dimarts que ve els ulls posats a Washington, on els hotels estan fent l'agost triplicant els preus de les habitacions així com les botigues de records, on es pot comprar qualsevol producte imaginable amb la cara d'Obama. La demanda és tal que algunes esglésies estaran obertes per a aquells que necessitin un sostre sota el qual poder dormir.

I per als que no puguin anar a Washington o vulguin estalviar-se les incomoditats de les grans multituds, la majoria de ciutats nord-americanes acullen actes de celebració. A Nova York, alguns cinemes obriran gratis per oferir la cerimònia i a la Universitat de Columbia, on va estudiar Obama, també es podrà seguir la cerimònia.

Demà, festivitat de Martin Luther King, el líder pels drets civils, serà una jornada dedicada al voluntariat i les celebracions culminaran dimarts amb la investidura en les escales del Capitoli. El primer president negre jurarà el càrrec sobre la Bíblia de Lincoln, el president que va abolir l'esclavitud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.