Política

Garzón suspèn per la via penal les activitats de D3M i Askatasuna durant tres anys

Eleccions basques

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha suspès durant tres anys prorrogables a cinc les activitats de les formacions abertzales D3M i Askatasuna en acceptar els arguments presentats per la Fiscalia, que va sol·licitar al jutge aquesta mesura perquè considera provada la "instrumentalització" de les dues marques electorals "per l'organització il·legal ANB-Batasuna i la seva incardinació en el complex terrorista ideat i liderat per ETA amb la finalitat de cobrir el front institucional" de la banda.

Garzón ordena a més la clausura de les seus de les dues formacions i l'embargament dels comptes, suspèn la capacitat de les dues de participar com a partits, organitzacions o grups en qualsevol activitat i suspèn la seva capacitat de convocar manifestacions, concentracions o qualsevol acte públic o d'assistir als mateixos. Tampoc podran fer activitats propagandístiques, instal·lar signes o utilitzar espais públics

El passat 6 de febrer, el Departament que dirigeix el fiscal Javier Zaragoza va remetre al jutge un escrit de 109 folis en el qual li sol·licitava la "suspensió de tota classe d'activitats de les formacions per un període de 5 anys, inclòs el dret a la presentació de candidatures i a la concurrència als processos electorals" i "l'embargament i bloqueig dels comptes, dipòsits i altres actius financers la titularitat o disponibilitat real dels quals ostentin i la prohibició d'obertura dels mateixos durant cinc anys".

Segons indicava el Ministeri Públic, "l'activitat d'investigació ha permès constatar amb caràcter presumptiu que l'actuació d'Askatasuna i de la plataforma D3M s'emmarca en els plans dissenyats pels qui dirigeixen el complex ANB-Batasuna i té encaix jurídicopunitiu com a integració amb organització terrorista".

Aquest mateix dia, Garzón va deixar en llibertat els 13 membres d'Askatasuna i la plataforma Democràcia Tres Milions (D3M) als quals imputava integració o col·laboració en organització terrorista. El magistrat va imposar mesures cautelars de caràcter lleu a tres d'ells: el president d'Askatasuna, José Antonio Munduate, el seu secretari Xabier Isasa Garmendia i el representant de D3M per Àlaba Fernado Antía, als quals imputa delictes de col·laboració i integració a ETA.

Pel que fa a D3M, el magistrat ha destacat que ha estat "creada, controlada i dirigida per responsables de Batasuna-Ekin seguint les directrius d'ETA". Alhora, en relació amb Askatasuna, Garzón ha considerat acreditat que "s'ha mantingut ferm en les directrius del complex terrorista des de la mateixa redacció dels estatuts, que no han estat modificats, fins al compliment dels fins marcats per ETA en un document elaborat l'estiu de l'any passat".

A més, d'aquesta suspensió per la via penal dictada avui pel jutge, el Tribunal Constitucional va avalar la nit de dijous passat la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar les candidatures de les formacions abertzales D3M i Askatasuna. Així, s'impedia definitivament la presència de totes dues formacions a les eleccions autonòmiques basques del pròxim 1 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA