Societat

Els partits insten les elèctriques a compensar el tall de subministrament

Clam generalitzat perquè el govern faci complir la llei de garantia del servei, aprovada arran de l'apagada de Barcelona del 2007, i controli l'estat de la xarxa de distribució

La majoria de partits polítics catalans han instat aquest dilluns les companyies elèctriques a compensar els efectes de la greu avaria de subministrament provocada per la nevada del 8 de març, que va afectar principalment la majoria de comarques gironines. CiU ha instat el govern a fer complir la llei de garantia de subministrament, mentre la majoria de formacions carreguen les culpes a la falta de manteniment de la xarxa. En paral·lel, mentre uns urgeixen la construcció de la MAT com una alternativa que hauria pal·liat els efectes de l'apagada, ERC i ICV recorden que el problema va ser causat per la caiguda de torres i cables.

Artur Mas ha instat aquest dilluns Endesa a compensar els afectats pel tall d'energia elèctrica a molts clients, arran afectats per la falta de subministrament en un gran nombre de poblacions de les comarques gironines i ha urgit el govern a aplicar la llei de garantia i qualitat de subministrament elèctric, aprovada després de l'apagada de 2007. El candidat de CiU a la Generalitat també ha urgit la construcció de la MAT.

El líder de CiU ha instat també el govern a obrir línies extraordinàries d'ajut perquè els ajuntaments puguin atendre les despeses causades per la nevada, com va fer el govern Pujol arran del temporal de 2001. Mas ha valorat el manifest dels alcaldes afectats com una "lliçó de lideratge" al govern.

Per la seva b banda, el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que els problemes de la MAT no es deuen només a l'oposició dels seus socis d'ERC i ICV-EUiA i ha recordat que, malgrat tot, la línia continua executant-se. En aquest sentit, ha recordat que hi ha diversos ajuntaments de CiU que també hi estan en contra. No obstant, també ha reconegut que, amb la MAT en funcionament, hi hauria hagut "possibilitats d'interconnexió que haguessin suplert" l'avaria.

El dirigent del PSC ha reconegut que són "millorables" la informació donada pel govern i la seva capacitat de resposta i ha afirmat que ha entès "perfectament" els alcaldes de les comarques de Girona, que han rubricat un manifest conjunt en contra de la resposta del govern al temporal i a les apagades. Això no obstant, Iceta ha recordat a les empreses elèctriques, citant Endesa, la responsabilitat de manteniment de la xarxa i d'inversions.

L'opció de canviar de proveïdor
El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha proposat als abonats d'Endesa de Girona de canviar de companyia elèctrica després de la falta de subministrament pel temporal de neu. "L'actitud d'Endesa no mereix la confiança dels consumidors. A Girona hi ha cinc companyies més que operen, i amb el sector liberalitzat poden optar per contractar una altra companyia", ha dit en roda de premsa.

El dirigent republicà ha reclamat a Endesa que indemnitzi els usuaris afectats que s'han quedat sense llum durant dies, que pagui les multes imposades per l'Administració, que realitzi una auditoria per avaluar l'estat de la xarxa, i que inverteixi "el que hauria d'invertir". En canvi, ha titllat Endesa d'"oportunista" per haver dit que amb la MAT no s'haguessin produït tants problemes després del temporal de neu. "No té perdó de Déu que en ple segle XXI un pam de neu hagi acabat amb 14 línies, i que 33 torres s'hagin doblegat com la mantega".

El control públic com a garantia
La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha reclamat avui més capacitat de les administracions públiques per intervenir en la gestió de les companyies elèctriques com a mesura per evitar talls de subministrament com els que ha provocat l'últim temporal de neu a Catalunya. Ortiz ha afirmat en roda de premsa que els ciutadans estan "pagant les conseqüències de la privatització del sector elèctric" i ha qualificat de "perversió" que l'Estat hagi perdut el control d'"un servei d'interès general que afecta la vida quotidiana de les persones".

Per la seva banda, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha reclamat al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i al president català, José Montilla, que demanin explicacions i "pressionin" el govern italià pel deficient servei d'Endesa després de la nevada del dia 8 passat. Sánchez-Camacho ha justificat la seva petició en què l'executiu italià controla l'elèctrica ENEL, l'empresa pública italiana que finalment va adquirir Fecsa-Endesa, i ha culpat Zapatero d'haver permès que el capital d'Endesa passés a mans italianes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.