Societat

Sarkozy viatja al Txad per ocupar-se del cas d'Arca de Zoé

Segons mitjans francesos, l'avió del president francès arribarà a Djamena cap a les 13:00 hores d'avui

El president francès, Nicolas Sarkozy, viatja avui per sorpresa a Djamena per tractar amb el seu homòleg txadià, Idriss Deby, la situació dels 16 europeus detinguts per un presumpte intent de segrest de 103 nens per part de l'ONG Arca de Zoé.
Segons que ha informat l'oficina presidencial en un comunicat, Sarkozy tractarà amb Deby la "protecció consular" dels francesos i la situació d'"altres ciutadans europeus", a més de la "cooperació judicial entre el Txad i França", en el marc dels acords que en aquesta matèria tenen els dos països.

Nou francesos, tres d'ells periodistes i els altres cooperants d'Arca de Zoé, i set espanyols, membres de la tripulació de l'avió de la companyia Girjet en el qual havien d'abandonar el país, es troben arrestats al Txad des del passat dia 25.

Als francesos la Justícia txadiana els retreu un presumpte delicte de segrest de nens i estafa, mentre que els espanyols estan acusats de complicitat.

Segons mitjans francesos, l'avió de Sarkozy arribarà a Djamena cap a les 13:00 hores, després de la qual cosa el president francès es reunirà amb Deby.

Els dos caps d'Estat donaran una roda de premsa en la qual podria anunciar-se l'alliberament de les quatre hostesses espanyoles i dels tres periodistes francesos.

Tots ells podrien abandonar el país a l'avió de Sarkozy, que podria fer una escala a Madrid per deixar allà les hostesses.

Implicat directament
El president francès s'ha implicat directament en el cas Arca de Zoé des de l'inici i fins en tres ocasions ha telefonat el seu homòleg txadià.

Sarkozy, que va condemnar l'operació de l'ONG francesa, es va mostrar particularment preocupat per la sort dels periodistes i les hostesses, considerats "prioritaris" per l'Elisi.

El Govern francès ha estat molt crític amb Arca de Zoé, a la qual acusa d'enganyar les autoritats gal·les i txadianes sobre les seves veritables intencions.

Rebatejada com a Children Rescue, l'ONG va canviar els seus plans, que oficialment preveien prestar ajuda humanitària a nens de la conflictiva regió sudanesa de Darfur, a la frontera amb el Txad, per una operació de trasllat de menors per ser acollits o adoptats a Europa.

El primer ministre gal, François Fillon, va ordenar ahir als Ministeris d'Exteriors i Defensa l'obertura d'una investigació per determinar com l'ONG va poder ocultar el seu projecte a les autoritats, en particular a l'Ambaixada francesa al Txad.

Membres de l'ONG, entre ells el seu fundador, Eric Breteau, es van traslladar pel país a bord d'avions del contingent francès destacat al Txad, malgrat que el Ministeri d'Exteriors havia declarat il·legal la seva operació de trasllat de nens.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.