Política

Geòrgia es retira d’Ossètia del Sud davant la superioritat russa

Guerra al Caucas

L’escalada de violència a la regió secessionista georgiana d’Ossètia del Sud, on durant gairebé tres dies les forces governamentals de Tbilissi s’han enfrontat a la resistència osseta i a l’exèrcit rus en uns combats que, segons fonts sud-ossetes i russes, han causat més de 2.000 víctimes mortals i uns 30.000 refugiats, es va apaivagar ahir quan Geòrgia va anunciar que es retirava de la república rebel davant la superioritat russa i va fer una crida a Rússia per iniciar les converses de pau.

El secretari del Consell de Seguretat Nacional georgià, Aleksandr Lomaya, va anunciar al matí que “pràcticament ens hem retirat de tot Ossètia del Sud en senyal de bona voluntat i de la nostra disposició d’acabar amb el conflicte”. Seguint la línia d’acusacions mútues d’aquests tres dies de conflicte armat, l’estat major rus va contestar a aquestes declaracions dient que Geòrgia mantenia unitats de l’exèrcit a Ossètia del Sud.

Guerra de despatxos
A la tarda, el ministeri d’Exteriors georgià va fer arribar un comunicat a l’ambaixada russa de Tbilissi en què informava que havia retirat totes les tropes de la zona del conflicte i que estava preparat per començar a negociar l’alto el foc amb Rússia. La diplomàcia russa, però, va assenyalar que no era veritat i que exigia una retirada total de les tropes georgianes d’Ossètia del Sud.

Just després que es fes públic aquest comunicat, el ministeri de l’Interior georgià va informar que l’aviació russa havia llançat tres bombes al territori de la fàbrica d’avions militars (que ja havia sigut bombardejada diumenge a la matinada) de prop de l’aeroport internacional de Tbilissi i que una va explotar a 200 metres de la pista d’aterratge, quan s’esperava d’un moment a l’altre l’arribada del cap d’Exteriors francès, Bernard Kouchner, que encapçala una missió de la Unió Europea per mediar en el conflicte que va començar ahir mateix. Paral·lelament, Nicolas Sarkozy, com a president de torn de la UE, té previst visitar Moscou aquesta setmana en un intent d’accelerar els moviments diplomàtics. Geòrgia és un corredor important d’hidrocarburs cap a Europa, que fa que s’eviti el pas per territori rus, i el conflicte ha alertat Occident.

Mentrestant, ahir en la quarta reunió d’urgència del Consell de Seguretat de l’ONU, la comunitat internacional també mirava de llimar la crisi. Però els Estats Units, aliats de Tbilissi, van lamentar la “perillosa i desproporcionada” resposta russa al conflicte. El viceconseller de Seguretat Nacional del president Georges Bush va advertir que el comportament de Moscou podria tenir un “impacte significatiu a llarg termini” en les relacions bilaterals entre els dos països.

Extensió
Vaixells militars de la flota russa del mar Negre, que té la base naval al port ucraïnès de Sebastòpol, es van desplaçar ahir a prop de les costes georgianes i d’Abkhàzia. Segons el viceministre d’Exteriors rus, Grigori Karasin, l’objectiu era “evitar que a Abkhàzia es repeteixi l’escenari d’Ossètia del Sud”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.